Desenvolupar sobre CMS o Framework

Solucions integrals en comunicació i tecnologia aplicada.

Quan un està immers en el món del desenvolupament web hi ha moments en els que el tècnic responsable quan se li presenta el projecte d’un client es pregunta si desenvolupar-ho sobre un CMS o sobre un Framework. Contant que la decisió es pren una vegada es coneixen els requisits i les necessitats del client la lògica aplastant ens diu que dependrà del projecte la decisió d’utilitzar CMS o Framework.


frameworks-vs-cms
Explicarem primer què és un CMS i què és un Framework:

Què és un CMS?

Un CMS (Content Management System) és una aplicació desenvolupada principalment per a la gestió i administració de contingut. Tenim com a principals exemples, WordPress, Joomla i Drupal. N’existeixen molts més i la majoria està enfocades per a aplicacions del tipus:

  • Blog (WordPress, Joomla…)
  • Forums (PhpBB, Vanilla, vBulletin…)
  • E-commerce (PrestaShop, Magento, WooCommerce…) *Aquest últim component de WordPress
  • E-learning (Moodle…)

Amb els CMS podem crear fàcilment pàgines web corporatives, petits sistemes de reserva on-line i altres mòduls que podem trobar dins la comunitat o crear nosaltres mateixos.

Què és un Framework?

Un Framework (Marc de treball en anglès), al món de desenvolupament web és tot aquell conjunt de llibreries i paquets estructurats que permet als desenvolupador programar seguint una metodologia i estalviant una gran quantitat de tasques rutinaries i funcions preperades per utilitzar-se.  Actualment podrem trobar molts tipus de FrameWorks al mercat, aquí en llistem uns quants fets en PHP:

  • CodeIgniter
  • Symfony
  • Zend Framework
  • Laravel
  • Cake PHP

Un Framework te il·limitades possibilitats. És ideal per desenvolupar projectes de forma totalment personalitzada per al client, aplicacions molt complexes que requereixen de moltes funcions específiques. Per a projectes que estan encarats a gestionar un gran volum d’usuaris i destinats a crèixer i ser escalables. Amb un framework es més fàcil obtenir una optimització i una eficiència molt superior a la de un CMS. La seguretat d’una aplicació desenvolupada amb un framework és altament superior a la d’un CMS. Un CMS es desenvolupa amb un framework.

Un CMS és ideal per a aquells projectes que estan enfocats a tenir  presència on-line. Per pàgines destinades purament a l’e-commerce podent utilitzar Magento, PrestaShop o WordPress amb components d’E-Commerce.