El rival més gran de WhatsApp, Telegram

Solucions integrals en comunicació i tecnologia aplicada.

WhatsApp ha dominat completament el terreny dels missatges curts i instantanis per mòbil, substituint els antics “SMS” que a dia d’avui han caigut en l’oblit i és més aviat quelcom prehistòric per a molts. Els factors que ho han fet possible en son múltiples; van ser els primers de llançar una aplicació per mòbil que feia exactament el mateix i més que un “SMS”, però de forma gratuïta o gairebé gratis (actualment pagant 1 – 2 euros anuals), l’aplicació és tan senzilla, pràctica, i útil que en poc temps pràcticament tots els usuaris amb smartphone tenen l’aplicació instal·lada als seus dispositius.

Sens dubte WhatsApp és líder indiscutible, i no estem parlant d’una aplicació que passa desapercebuda, ha rivalitzat amb aplicacions creades per les operadores que intentaven desesperadament recuperar el terreny. Movistar, Vodafone i Orange s’unien per desenvolupar Joyn que fins i tot et permetia trucar utilitzant la connexió a Internet.

whatsapp-vs-telegram

Moltes altres companyies donen un servei similar, és a dir, comunicar-se a través del mòbil amb missatges escrits i curts, que és la seva principal funció:

 1. Tu me
 2. Viber
 3. Google Talk
 4. Skype
 5. iMessage
 6. Facebook Messenger
 7. Chat On

Tots ells compleixen amb aquests requisits, però si haguessim d’assenyalar els competidors més directes a nivell internacional, tindriem:

 1. Line
 2. Telegram

Desde que va aparèixer WhatsApp i centenars de milers d’usuaris l’utilitzen, molts desenvolupadors d’aplicacions de software es preguntaven si podrien utilitzar l’API de WhatsApp per implementar terceres aplicacions. Què és una API? Una API permet a un desenvolupador crear un software, una aplicació o una funcionalitat que interactua amb una plataforma en concret, en aquest cas WhatsApp.

Posarem un exemple:

Imaginem una botiga on-line on el venedor necessita estar al cas de les compres que es realitzen sense haver de comprovar-ho cada dos per tres. Amb una API és possible enviar un missatge de WhatsApp al mòbil del venedor del tipus:

“Tens una nova comanda! Josep Maria amb núm de telèfon 612 345 678 ha comprat el producte amb referència #12345 avui dia 07/02/2014 a les 11:20 h”

Si ho treballem més, podriem fins i tot fer-li arribar al client un WhatsApp on se li confirmés la compra i se li donés les gràcies, i aquest podria respondre al WhatsApp, que el rebria el mateix venedor per a qualsevol dubte.

I ara ja si anem més enllà podriem crear un sistema automatitzat on l’usuari interactuaria amb una màquina a través del WhatsApp. WhatsApp li preguntaria al client: “A quina hora li agradaria que li fessim arribar la comanda?” I la resposta del client la rebria el venedor al seu WhatsApp i al sistema que controla les sortides i entrades. Obviament si el client respongués qualsevol cosa que no contingués el format d’una hora la màquina podria respondre: “Disculpi, no l’he entès, podria repetir-me a quina hora li agradaria que li fessim arribar la comanda?

Doncs bé, això és només un exemple de les múltiples coses que es podrien fer si WhatsApp disposés d’una API oberta. És tal la demanda per part dels desenvolupadors, que fins i tot es va crear mitjançant enginyeria inversa una API anomenada WhatsAPI.
Els creadors de WhatsApp van coaccionar la iniciativa i es va acabar tancant, de fet es pot arribar a utilitzar el codi que es va alliberar a GitHub però al no ser oficial és molt inestable.

Recentment ha sortit el rival més gran de WhatsApp i és Telegram. Ha entrat en el mercat espanyol aquest dimarts i en un dia va generar més de 200.000 usuaris.

Telegram és millor que WhatsApp per molts motius

 1. És gratis i lliure. (Llicència GPL)
 2. És un dels sistemes de missatgeria més segurs del mercat.
 3. Pots crear grups de fins a 200 persones.
 4. Pots enviar qualsevol tipus d’arxiu fins a 1GB.
 5. Pots utilitzar-lo des del PC, iPad o qualsevol mòbil.
 6. Disposa de xats d’altíssim xifratge.
 7. Te una API oberta.

Telegram és actualment el sistema de missatgeria instantània més segur del mercat. Els missatges bàsics utilitzen un protocol únic MTProto que permet combinar una gran velocitat amb xifrat d’alta seguretat. Per a aquells interessats en la màxima privacitat, ofereix xats secrets que compten amb xifrat d’extrema seguretat, on només els dos telèfons que participen en una conversa coneixen la clau. Aquestes xerrades secretes no s’emmagatzemen en cap lloc en els nostres servidors i permeten establir un temporitzador d’autodestrucció que eliminarà els missatges dels dos dispositius un cop que es llegeixen.

En els pròxims mesos notarem que tots els desenvolupadors del món incentivaran i faran campanya a favor de Telegram perquè així ells podran desenvolupar aplicaciones terceres a través de l’API de Telegram, aniran sortint petites funcionalitats enfocades en totes les tecnologies i vinculant i creuant Telegram. Les aplicacions web adoptaran canals de subscripció via Telegram, les comprovacions via mòbil seran per missatges Telegram i una infinitat de funcionalitats que aniran sorgint faran que WhatsApp es deplaçi lentament però constantment cap a una segona posició.

Per evitar-ho es veurà obligat a obrir una API per a desenvolupadors.

Si no ho fa Telegram serà el guanyador d’aquesta batalla.