Primer diari d’opinió digital de la societat catalana

Solucions integrals en comunicació i tecnologia aplicada.

Nautilus.cat és una de les quatre potes sobre les quals es fonamenta Un país lliure. Un país millor, que aquest dijous 27 de novembre enceta el seu recorregut a la xarxa, convertint-se en el primer diari digital d’opinió de la societat catalana.  El mitjà centrada la seva acció en el procés que viu Catalunya i en la construcció d’un nou Estat independent.

L’objectiu d’aquest nou mitjà de comunicació, d’entrada exclusivament digital, és proporcionar a la ciutadania elements de reflexió que ajudin a entendre als lectors, a títol individual, que són una peça fonamental en la consecució d’un Estat propi. Més enllà de l’encomiable empenta de les grans entitats del teixit associatiu –amb les quals també hi estem compromesos- és a la fi l’individu qui amb les seves accions –posar el vot en una urna, mobilitzar-se sortint al carrer si cal, esforçant-se per convèncer un indecís- té a les mans el futur de Catalunya, expliquem els impulsors. Des del nostre punt de vista dels promotors  la voraç dinàmica informativa del dia a dia ha fet que com a societat ens estiguem oblidant, al nostre entendre, de per quin motiu volem esdevenir un Estat. Si no sabem perquè volem tenir un Estat ens és impossible convèncer ningú que doni suport a la proposta d’alliberament nacional, cosa fonamental, perquè hem de forjar una majoria social que faci incontestable la destinació final del procés iniciat. Considerem que manca debat sobre com ha de ser aquest Estat. Aquells que tenim clar que aquesta és una oportunitat única per construir una societat millor pensem que un excès de pragmatisme –lògic d’altra banda- està eliminant la reflexió de fons. És aquí on nosaltres, persones amb una llarga trajectòria associativa, pensem que hem d’entrar en joc.

Per això les organitzacions Gent de la Terra, Ciemen, Ens de l’Associacionisme Cultural Català, persones a títol individual i Oxygyrus Media SL, copropietària de la marca empresarial Nautilus (que comparteix amb Nautilus Comunicació i Cultura), ens hem complicitat per fer possible un projecte que té múltiples vessants i que té el seu punt d’arrencada en la campanya Un país lliure. Un país millor que les tres entitats van iniciar el febrer passat, que es va reimpulsar aquest setembre amb una acció a la xarxa i que continua viva amb actes a Barcelona a partir del mes de novembre.

Com a mitjà de comunicació digital no pretenen esdevenir competència de ningú perquè no disposem ni de la voluntat ni dels recursos per fer-ho. Ans al contrari, volem trabar complicitats amb els principals mitjans de comunicació i entitats del país per reforçar-nos mútuament, en el benentès que tots perseguim el mateix objectiu, que és que Catalunya sigui un país independent. En aquest sentit, els primers partners de la publicació són El Punt Avui i Vilaweb.

El diari estarà dirigit pel periodista i director general de Nautilus.cat, Andreu Mas, i en el consell rector de la publicació hi figuren representants de les entitats impulsores i persones a títol individual vinculades al moviment associatiu en l’àmbit del pensament, la cultura i l’ensenyament: Enric Fontanals i Ferran Royo de Gent de la Terra; Antoni Carné, de l’Ens de l’Associacionisme Cultural; Katia Mones i Oriol Leira. El nou mitjà disposarà de col·laboradors propis i està establint acords amb opinadors que tenen els seus propis blocs o escriuen en altres mitjans per poder fer públics aquells escrits que lliguen amb l’objectiu de la publicació, més lligats a l’àmbit de la reflexió i de la construcció del futur país que no pas de l’actualitat del dia a dia. Entre les seccions del diari destaca un debat en línia de vigència quinzenal, un apartat de frases famoses que exemplifiquen la catalanofòbia de l’Estat, i “La Caixa d’Eines”, una secció que cada dia recollirà articles de diverses entitats del país. “Treballarem per fer un diari social i de reflexió a l’entorn del nou país, omplint un espai que ara no cobreix ningú”, afirma Andreu Mas.